Daţi-ne like pe pagina oficială de FaceBook

Oamenii cu un IQ ridicat, NU cred în dumnezeu!

Cu şi despre spiritualitate

Moderatori: Paco_ste, Opincariu Ana Maria

Oamenii cu un IQ ridicat, NU cred în dumnezeu!

Mesajde Dream Catcher » Dum Mai 02, 2021 11:51 am

Oamenii considerați a fi mai inteligenți decît media sunt mai înclinați către ateism, afirmă rezultatele unui studiu recent. În ultimul secol s-a observat o scădere a credinței religioase, în același timp în care a crescut nivelul inteligenței medii. Cele două ar avea legatură directă una cu cealaltă, cred cercetatorii.

Richard Lynn, care predă psihologie la Universitatea "Ulster", susține că mult mai mulți membri ai "elitei intelectuale" se consideră atei, comparativ cu oamenii "de rînd". Lynn a mai stîrnit controverse și în trecut, realizînd studii prin care să dovedească faptul că inteligența ar fi influențată de rasă sau sex.

Un studiu realizat printre membrii Societații Regale a arătat că doar 3,3% cred în dumnezeu - asta, in condițiile în care 68,5% din populația britanică se declară credincioasă. Un alt sondaj, realizat în anii '90, a arătat că doar 7% dintre membrii Academiei Americane de Științe cred în dumnezeu.

Profesorul Lynn spune că majoritatea copiilor din clasele primare cred in dumnezeu dar, pe masură ce cresc și devin mai inteligenți, mulți încep să aibă îndoieli. "De ce persoanele care au învățat mai mult trebuie să creadă în dumnezeu mai puțin decît restul populației? Cred că este pur și simplu vorba de IQ. Cei care au terminat un master sau un doctorat au un IQ mai mare decît ceilalți. Mai multe studii au demonstrat că cei care au un IQ ridicat tind să nu creadă în dumnezeu", a spus Lynn.

Pe măsură ce oamenii au devenit tot mai inteligenți, credința religioasă a scăzut, în secolul 20, în 137 de țări dezvoltate. Pe de alta parte, profesorul Gordon Lynch, director al Centrului pentru studierea Religiei si a Societații Contemporane, situat in Londra, spune că nu ar trebui luați în calcul factorii sociali, economici sau istorici, arată The Telegraph .

"A alătura, în acest mod, credința religioasă și inteligența ar putea fi un lucru periculos, pentru ca arată religia ca fiind doar o credință primitivă. Noi studiem însă multiplele aspecte ale religiei și culturii", a spus Lynch.

Dr. Alistair McFadyen, conferențiar în Teologie Creștină la Universitatea "Leeds", crede că această concluzie conține o "ușoară tentă de imperialism cultural tipic Vestului, precum și un sentiment antireligios".

"Este foarte greu să realizezi niște experimente concrete care să explice relația cauzală dintre IQ și credința în dumnezeu. Cu toate acestea, există dovezi din alte domenii care arată că nivelul ridicat al inteligenței este asociat cu o capacitate - sau poate chiar dorința - de a pune la îndoială tot ce e în jur și de a răsturna ideile înrădăcinate în gîndirea generală", a spus David Hardman, conferențiar la Universitatea "Metropolitan" din Londra.

Sursa: https://life.hotnews.ro/stiri-acasa-3251909-oamenii-ridicat-nu-cred-dumnezeu.htm
I think, therefore there is no god
Avatar utilizator
Dream Catcher
administrator
administrator
 
Mesaje: 636
Membru din: Mar Noi 13, 2018 10:53 am
Localitate: Constanţa
Orientare religioasă: ateu
Puncte de reputaţie: 199

Reclame

Re: Oamenii cu un IQ ridicat, NU cred în dumnezeu!

Mesajde Lily » Dum Mai 02, 2021 6:34 pm

In primul rând este cam unanim acceptat că suntem cu mult mai puțin inteligenți decât erau părinții noștri, deci nu aș lua generația asta drept un etalon.
In un alt topic am luat la bani mărunți lista cu cei mai inteligenți oameni din istoria omenirii, și am ajuns la concluzia că mahoritatea erau creștini. Ii repet:
Judit Polgar - cea mai mare şahistă din lume
Garry Kasparov - cel mai mare şahist din lume
Voltaire
Galileo Galilei
Gottfried Leibniz
William Shakespeare
Isaac Newton
Leonardo da Vinci
Johann Goethe
Inchei prin a spune că, conform spuselor lui Richard Dawkins ateismul este lipsa credinței in dumnezeu, iar lipsa credinței in dumnezeu o are și scaunul meu, posibil să fie la fel de inteligent. Credința necesită gândire, ateismul nu.
Imagine
Let My People Think
Avatar utilizator
Lily
administrator
administrator
 
Mesaje: 256
Membru din: Mie Aug 05, 2020 5:11 pm
Orientare religioasă: creştin
Puncte de reputaţie: 520

Re: Oamenii cu un IQ ridicat, NU cred în dumnezeu!

Mesajde Paco_ste » Lun Mai 03, 2021 6:31 am

Titlul topicului sugereaza " religiosii e prosti, doar ateii e inteligenti " . Am auzit astfel de slogane de multe ori, insa realitatea o infirma.
Oameni inteligenti exista de ambele tabere , ca dealtfel prostie multa exista si in ambele tabere. Spre exemplu majoritatea tinerilor debordeaza de prostie, insa ei sunt atei findca le e rusine sa fie religiosi. Le e rusine findca au inteligenta extrem de scazuta. Si mai vreau sa aduc o dovada foarte puternica in gavoarea crestinismului , scolile protestante din Romania au cele mai ridicate performante in educatie , o scoala penticostala din Romania a avut rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat 100%, pe cand o scoala de stat din bucuresti a avut zero % la acelasi tip de examen. Asta se intampla cu 5-6 ani in urma.
Paco_ste
moderator
moderator
 
Mesaje: 691
Membru din: Joi Ian 23, 2020 3:26 pm
Orientare religioasă: creştin
Puncte de reputaţie: 301


Înapoi la General

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Bing [Bot], CommonCrawl [Bot] şi 1 vizitator

  • Reclame