Daţi-ne like pe pagina oficială de FaceBook

Nu folosiți citatele. Forumul poate da eroare.

Monoteism vs politeism

Atei versus credincioşi

Moderatori: Manole, Paco_ste

Monoteism vs politeism

Mesajde Dream Catcher » Lun Apr 22, 2024 10:37 am

De unde știți că există un singur dumnezeu? Și de ce contează asta?
Ce argumente aveți?
Eu am cel mai simplu și rațional argument: Ori e posibil, ori e imposibil? Că dacă acceptăm un lucru ca fiind posibil, e și repetabil.
Avatar utilizator
Dream Catcher
administrator
administrator
 
Mesaje: 3081
Membru din: Mar Noi 13, 2018 10:53 am
Localitate: Constanţa
Orientare religioasă: ateu
Puncte de reputaţie: 882

Reclame

Re: Monoteism vs politeism

Mesajde Lily » Dum Apr 28, 2024 12:13 pm

Contează, pentru că El a spus că este singurului Dumnezeu, dacă sunt mai mulți este un mincinos și nu poți crede nimic din ce a spus.
Am mai explicat, teoretic există 3 dumnezei, dar fiind Dumnezei, sunt infiniți, deci nu ii poți limita la Dumnezeul 1 sau 2, ca ființă sunt un Dumnezeu. Nu ii poți limita ca timp, fiind veșnici, deci nu Dumnezeul 1 a aprăut atunci, al doilea arunci, și astfel să ii limitezi in timp. Dacă erau limitați in spațiu, iar puteai să ii limitezi, dar sunt perfecți, nelimitați, deci sunt de o ființă, ceea ce ii face un Dumnezeu, o ființă, 3 persoane. Nu mi se pare greu conceptul. Fiecare din cele 3 persoane are gândire personală, diferită de a celorlalți, de asta Fiul nu știe când Tatăl Il va trimite.De exemplu am auzit de mânia Tatălui, a Fiului, dar nu de mânia Sfântului Duh, dar Il vedem in scriptură pe Sfântul Duh luând decizii, deci ar avea libertate in a manifesta mânie. De asemenea Fiul spune că hula impotriva Lui sau a Tatălui se iartă, dar nu impotriva Sfântului Duh, deci vedem o diferențiere.
te aștepți ca creatorul universului să aibă totuși o complexitate. Adică nu știu dacă aș putea să ințeleg exact funcționarea laptopului meu, iar laptopul meu nu poate face un univers, deci e de așteptat ca Dumnezeu să ne depășească puțin ințelegerea. Aș spune că un Dumnezeu prea ușor de ințeles m-ar pune pe gânduri. Gen extratereștii ăia care erau făcuți exact ca oamenii numai că li se făceau ochii mai mari. Nu pare logic ca undeva in altă galaxie să apară altă ființe și să semene așa mult cu noi.
Zeitățile din mitologia greacă erau foarte umane, nu aveau trăsături speciale care să ne depășească gândirea, ceea ce e problematic. De exemplu nu aș putea crede in Allah, printre altele, pentru că dacă mori pentru el iți dă 77 virgine. Adică Dumnezeul nostru dacă INDURI până la capăt te lasă să il slăvești veșnic, iar ăla iți dă virgine. Pare prea uman, carnal, nu are stofă de zeitate. In timp ce cel creștin iti spune adevărul, adevăr care nu pare foarte tentant pentru un non-creștin, dar este adevărul. Unul dintre principalele lucruri care imi plac de la Dumnezeu este ăsta, că iți spune adevărul, chit că nu iți place..
Cine bea din paharul științei până la jumătate rămâne ateu. Cine bea paharul științei până la capăt Il descoperă pe Dumnezeu - Albert Einstein
Let My People Think
Avatar utilizator
Lily
administrator
administrator
 
Mesaje: 1986
Membru din: Mie Aug 05, 2020 5:11 pm
Orientare religioasă: creştin
Puncte de reputaţie: 777

Re: Monoteism vs politeism

Mesajde Dream Catcher » Vin Mai 03, 2024 10:46 am

Eu prefer virginele alea, decît să îl slăvesc veșnic pe zeu. :roll:
Thanks, but no thanks! [-X

Dacă dumnezeu ar dori să creeze o entitate egală în putere cu el, ar putea? Că dacă nu poate, nu e atotputernic. Dacă poate de unde dracu' știi u că nu a făcut-o?
Avatar utilizator
Dream Catcher
administrator
administrator
 
Mesaje: 3081
Membru din: Mar Noi 13, 2018 10:53 am
Localitate: Constanţa
Orientare religioasă: ateu
Puncte de reputaţie: 882


Înapoi la Polemici

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Ahrefs [Bot], Bing [Bot], CommonCrawl [Bot] şi 37 vizitatori

  • Reclame