Paco_ste » Mie Iul 28, 2021 11:28 am scrie:Lily » Joi Iul 22, 2021 7:33 pm scrie:Păi da și nu. orice idee platată este indoctrinare, dacă vrei să o iei astfel. Dacă tu ii spui copilului tău că religia e rea nu e indoctrinare? Ateii iși indoctrinează copilașii la fel de mult ca creștinii doar că in direcții opuse.
Așa cum spuneam in mesajul anterior, nu cred in convertiri la vârste foarte mici, iar de la 10-12 ani deja ai opinii personale care pot să fie diferite de ale părinților, in ciuda "indoctrinării".
Semințele de care vorbeam sunt comportamente dezirabile, cunoaștere privind creștinismul, dar cam atât. O credință nu se poate impune cu forța, este o decizie. Poți obliga un om să spună ce vrei să spună, dar nu să creadă ceea ce spune.
Nu e indoctrinare daca argumentezi si demonstrezi ca religia e rea.
Insa indoctrinarea are niste chestii aparte, sa spui unui copil "dumnezeu te pedepsete daca nu esti cuminte" .
Sau voi sunteti indoctrinati cu minciuna ca botezul mantuieste. Nimic adevarat, dar popa inselatorul va imprima in constinta aceasta minciuna.
Păi la fel poți argumenta și demonstra că ateismul este rău, care este diferența? Uite să luăm un exemplu, tu plantezi o indoctrinare precum că preoții sunt răi. De unde știi? Ai cunoscut tu toți preoții? Ai vorbit cu ei? Crezi că nu există atei răi? Dacă eu arât exemple de atei răi asta inseamnă că toți ateii sunt răi și că am dovedit și argumentat că ateii sunt răi, deci nu indoctrinez?
Orice tip de impunere a unui tip de gândire se poate considera drept indoctrinare, inclusiv aceea că preoții sunt răi, sau religia este rea.
Am mai spus asta, dar mă văd nevoită să repet, in orice domeniu există uscături. Pot să-ți arât sute de mii de cazuri cu bărbați criminali, cu dovezi, condamnările lor, asta inseamnă că toți bărbații sunt criminali?
Pot să-ți arât multe exemple de bunici criminale, asta inseamnă că toate bunicile sunt criminale?
Sunt oameni care aleg să fie preoți, ca o meserie, care li se pare mai facilă, poate și mai bănoasă. Nu sunt interesați de partea religioasă și implicațiile religiei, ci doar fac ce li se spune la fel cum un muncitor necalificat cară un sac. Nu au har, nu au o relație cu Dumnezeu, nu ii interesează subiectul, poate chiar sunt atei. Tu ai vrut să dai la teologie deși ești ateu. Doar fac o meserie și atât. Meseria in sine nu implică astfel de comportamente, din contră, pentru menținerea poziției trebuie să respecte anumite reguli, doar că unii le incalcă, la fel cum un contabil nu ar trebui să fure, dar alege să o facă. Sigur că toți am prefera să nu existe așa ceva, dar nu există niciun domeniu fără uscături.