Daţi-ne like pe pagina oficială de FaceBook

Oamenii cu un IQ ridicat, NU cred în dumnezeu!

Cu şi despre spiritualitate

Moderatori: Paco_ste, Opincariu Ana Maria

Oamenii cu un IQ ridicat, NU cred în dumnezeu!

Mesajde Dream Catcher » Dum Mai 02, 2021 11:51 am

Oamenii considerați a fi mai inteligenți decît media sunt mai înclinați către ateism, afirmă rezultatele unui studiu recent. În ultimul secol s-a observat o scădere a credinței religioase, în același timp în care a crescut nivelul inteligenței medii. Cele două ar avea legatură directă una cu cealaltă, cred cercetatorii.

Richard Lynn, care predă psihologie la Universitatea "Ulster", susține că mult mai mulți membri ai "elitei intelectuale" se consideră atei, comparativ cu oamenii "de rînd". Lynn a mai stîrnit controverse și în trecut, realizînd studii prin care să dovedească faptul că inteligența ar fi influențată de rasă sau sex.

Un studiu realizat printre membrii Societații Regale a arătat că doar 3,3% cred în dumnezeu - asta, in condițiile în care 68,5% din populația britanică se declară credincioasă. Un alt sondaj, realizat în anii '90, a arătat că doar 7% dintre membrii Academiei Americane de Științe cred în dumnezeu.

Profesorul Lynn spune că majoritatea copiilor din clasele primare cred in dumnezeu dar, pe masură ce cresc și devin mai inteligenți, mulți încep să aibă îndoieli. "De ce persoanele care au învățat mai mult trebuie să creadă în dumnezeu mai puțin decît restul populației? Cred că este pur și simplu vorba de IQ. Cei care au terminat un master sau un doctorat au un IQ mai mare decît ceilalți. Mai multe studii au demonstrat că cei care au un IQ ridicat tind să nu creadă în dumnezeu", a spus Lynn.

Pe măsură ce oamenii au devenit tot mai inteligenți, credința religioasă a scăzut, în secolul 20, în 137 de țări dezvoltate. Pe de alta parte, profesorul Gordon Lynch, director al Centrului pentru studierea Religiei si a Societații Contemporane, situat in Londra, spune că nu ar trebui luați în calcul factorii sociali, economici sau istorici, arată The Telegraph .

"A alătura, în acest mod, credința religioasă și inteligența ar putea fi un lucru periculos, pentru ca arată religia ca fiind doar o credință primitivă. Noi studiem însă multiplele aspecte ale religiei și culturii", a spus Lynch.

Dr. Alistair McFadyen, conferențiar în Teologie Creștină la Universitatea "Leeds", crede că această concluzie conține o "ușoară tentă de imperialism cultural tipic Vestului, precum și un sentiment antireligios".

"Este foarte greu să realizezi niște experimente concrete care să explice relația cauzală dintre IQ și credința în dumnezeu. Cu toate acestea, există dovezi din alte domenii care arată că nivelul ridicat al inteligenței este asociat cu o capacitate - sau poate chiar dorința - de a pune la îndoială tot ce e în jur și de a răsturna ideile înrădăcinate în gîndirea generală", a spus David Hardman, conferențiar la Universitatea "Metropolitan" din Londra.

Sursa: https://life.hotnews.ro/stiri-acasa-3251909-oamenii-ridicat-nu-cred-dumnezeu.htm
Dacă un om are nevoie de religie pentru a fi mai bun, atunci acel om nu e bun. E doar un cîine dresat (CHAGDUD TULKU, 1930–2002)
Avatar utilizator
Dream Catcher
administrator
administrator
 
Mesaje: 681
Membru din: Mar Noi 13, 2018 10:53 am
Localitate: Constanţa
Orientare religioasă: ateu
Puncte de reputaţie: 199

Reclame

Re: Oamenii cu un IQ ridicat, NU cred în dumnezeu!

Mesajde Lily » Dum Mai 02, 2021 6:34 pm

In primul rând este cam unanim acceptat că suntem cu mult mai puțin inteligenți decât erau părinții noștri, deci nu aș lua generația asta drept un etalon.
In un alt topic am luat la bani mărunți lista cu cei mai inteligenți oameni din istoria omenirii, și am ajuns la concluzia că mahoritatea erau creștini. Ii repet:
Judit Polgar - cea mai mare şahistă din lume
Garry Kasparov - cel mai mare şahist din lume
Voltaire
Galileo Galilei
Gottfried Leibniz
William Shakespeare
Isaac Newton
Leonardo da Vinci
Johann Goethe
Inchei prin a spune că, conform spuselor lui Richard Dawkins ateismul este lipsa credinței in dumnezeu, iar lipsa credinței in dumnezeu o are și scaunul meu, posibil să fie la fel de inteligent. Credința necesită gândire, ateismul nu.
Imagine
Let My People Think
Avatar utilizator
Lily
administrator
administrator
 
Mesaje: 308
Membru din: Mie Aug 05, 2020 5:11 pm
Orientare religioasă: creştin
Puncte de reputaţie: 620

Re: Oamenii cu un IQ ridicat, NU cred în dumnezeu!

Mesajde Paco_ste » Lun Mai 03, 2021 6:31 am

Titlul topicului sugereaza " religiosii e prosti, doar ateii e inteligenti " . Am auzit astfel de slogane de multe ori, insa realitatea o infirma.
Oameni inteligenti exista de ambele tabere , ca dealtfel prostie multa exista si in ambele tabere. Spre exemplu majoritatea tinerilor debordeaza de prostie, insa ei sunt atei findca le e rusine sa fie religiosi. Le e rusine findca au inteligenta extrem de scazuta. Si mai vreau sa aduc o dovada foarte puternica in favoarea crestinismului , scolile protestante din Romania au cele mai ridicate performante in educatie , o scoala penticostala din Romania a avut rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat 100%, pe cand o scoala de stat din bucuresti a avut zero % la acelasi tip de examen. Asta se intampla cu 5-6 ani in urma.
Paco_ste
moderator
moderator
 
Mesaje: 704
Membru din: Joi Ian 23, 2020 3:26 pm
Orientare religioasă: creştin
Puncte de reputaţie: 301

Re: Oamenii cu un IQ ridicat, NU cred în dumnezeu!

Mesajde Dream Catcher » Dum Mai 16, 2021 10:10 am

Ți-am mai zis o dată că Da Vinci era ateu: https://ro.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci
Dai copy/paste, fără să verifici.
Lily » Dum Mai 02, 2021 8:34 pm scrie:Inchei prin a spune că, conform spuselor lui Richard Dawkins ateismul este lipsa credinței in dumnezeu, iar lipsa credinței in dumnezeu o are și scaunul meu, posibil să fie la fel de inteligent. Credința necesită gândire, ateismul nu.

Poți să-mi dai un link cu spusele lui Dawkins? Posibil, o traducere neinspirată.
Credința nu necesită nicio gîndire. Iei de bun tot ce scrie în biblie și ce zice popa la biserică. Tu nu mai gîndești. Îți spun alții ce e bine și ce e rău. Iar tu accepți, fără a trece printr-un filtru propriu.
Ateii gîndesc non-stop. Își pun întrebări. Caută. Cercetează.
Deși este dovedită clar Teoria Big Bang, oamenii de știință încă o numesc "teorie".
Eu sînt ateu și îmi pun multe întrebări. Se spune că doar proștii au certitudini.
"eu sunt calea, adevărul și viața"? Maaarș! L-)
Dacă un om are nevoie de religie pentru a fi mai bun, atunci acel om nu e bun. E doar un cîine dresat (CHAGDUD TULKU, 1930–2002)
Avatar utilizator
Dream Catcher
administrator
administrator
 
Mesaje: 681
Membru din: Mar Noi 13, 2018 10:53 am
Localitate: Constanţa
Orientare religioasă: ateu
Puncte de reputaţie: 199

Re: Oamenii cu un IQ ridicat, NU cred în dumnezeu!

Mesajde Paco_ste » Dum Mai 16, 2021 12:53 pm

Cred ca am mai spus, tu ai definit nu credinta ci CREDULITATE.
Credinta cere multa ratiune, findca o persoana ce se ghideaza dupa ratiune si logica, se va intreba mereu.
Am avut framantari in ce priveste scrierile biblice ani la rand, insa prin "rugaciuni" am primit raspunsul asteptat.
Sunt convins ca raspunsul mi-a fost transmis , si nu eu am preparat raspunsul astfel sa-mi fie convenabil.
Credulitatea insa e o practica foarte des intalnita printre religiosi. Acestia sunt habotnicii . Acestia accepta foarte lesne poruncile proetilor inselatori.
Paco_ste
moderator
moderator
 
Mesaje: 704
Membru din: Joi Ian 23, 2020 3:26 pm
Orientare religioasă: creştin
Puncte de reputaţie: 301

Re: Oamenii cu un IQ ridicat, NU cred în dumnezeu!

Mesajde Lily » Dum Mai 16, 2021 1:00 pm

1."Dawkins’s version of DAFA was (and likely still is) persuasive for his many hearers. What makes it persuasive, moreover, is the simplicity of the argument. Put simply, Dawkins attempts to show why atheists do not need sophisticated arguments to demonstrate the reasonableness of a lack of belief. A lack of belief, for Dawkins, is just the default position for any proposition. Thus, if atheism is a lack of belief in any version of theism, then by implication one does not need an argument to justify the position of atheism—since atheism is not really a position". - https://www.thegospelcoalition.org/them ... ck-belief/
2.Nu, credința necesită gândire, cum stabilești dumnezeul in care crezi? Cum stabilești dacă crezi in unul sau mai mulți? Cum stabilești dacă Dumnezeul in care crezi acum este adevărat, și nu cel de care iți spune prietenul X? Cum stabilești că Biblia este reală? Exemplu, Paco contestă părți din Biblie. Vezi, analiză, trebuie să analizezi cât să stabilești dacă poți crede Biblia sau nu.
3.Este numită teorie pentru că incă avem un mare necunoscut, bine voi aveți, anume cum s-a declanșat acel Big Bang? Nimic nu se intâmplă fără un motiv, o cauză, deci care a fost cauza? dacă a existat intodeauna punctul de inceput, de ce subit a apărut Big Bang-ul, ce s-a schimbat?
4.Nu prea iți pui intrebări. Din contră, acceptți ce spun ateii și nu verifici. Eu am verificat la sânge când am pornit pe creștinism. Tu ai spus foarte clar, este prea absurd să crezi și acolo s-a terminat investigația ta.
5. Este calea, adevărul și viața, in afara lui nu există viață, adevăr și lumină. De asta când Paco contestă că Iisus este dumnezeu trebuie să nege și părți din Biblie, părți din istoria care nu ține de creștinism. Dacă il negi pe El, negi adevărul. Insă trecând peste toate dovezile care să spunem că nu toți avem abilitatea și răbdarea să le verificăm, există calea scurtă de a-L intreba pe El cine este. Dacă nu există, ai pierdut 3 secunde din viață și cam atât, dar dacă există (și da, există) ai descoperit cea mai mare comoară. Nu ai putea ințelege acum nivelul bogăției găsite. :x
Let My People Think
Avatar utilizator
Lily
administrator
administrator
 
Mesaje: 308
Membru din: Mie Aug 05, 2020 5:11 pm
Orientare religioasă: creştin
Puncte de reputaţie: 620

Re: Oamenii cu un IQ ridicat, NU cred în dumnezeu!

Mesajde Dream Catcher » Dum Iun 20, 2021 12:25 am

Lily » Dum Mai 16, 2021 3:00 pm scrie:1."Dawkins’s version of DAFA was (and likely still is) persuasive for his many hearers. What makes it persuasive, moreover, is the simplicity of the argument. Put simply, Dawkins attempts to show why atheists do not need sophisticated arguments to demonstrate the reasonableness of a lack of belief. A lack of belief, for Dawkins, is just the default position for any proposition. Thus, if atheism is a lack of belief in any version of theism, then by implication one does not need an argument to justify the position of atheism—since atheism is not really a position". - https://www.thegospelcoalition.org/them ... ck-belief/

Nu am înțeles mare lucru. În fine.
Dawkins nu este regele ateilor. Nu toți gîndim la fel. Nu suntem creștini.
Lily » Dum Mai 16, 2021 3:00 pm scrie:2.Nu, credința necesită gândire, cum stabilești dumnezeul in care crezi? Cum stabilești dacă crezi in unul sau mai mulți? Cum stabilești dacă Dumnezeul in care crezi acum este adevărat, și nu cel de care iți spune prietenul X? Cum stabilești că Biblia este reală? Exemplu, Paco contestă părți din Biblie. Vezi, analiză, trebuie să analizezi cât să stabilești dacă poți crede Biblia sau nu.

Foarte simplu. dumnezeul în care crezi este cel pe care ți-l bagă pe gît părinții, în încercarea lor de a te controla.
Cred că 99% dintre adepții religiilor adoptă religia părinților.
Lily » Dum Mai 16, 2021 3:00 pm scrie:3.Este numită teorie pentru că incă avem un mare necunoscut, bine voi aveți, anume cum s-a declanșat acel Big Bang? Nimic nu se intâmplă fără un motiv, o cauză, deci care a fost cauza? dacă a existat intodeauna punctul de inceput, de ce subit a apărut Big Bang-ul, ce s-a schimbat?

E părerea ta că nimic nu se întîmplă fără un motiv. Eu am o părere diametral opusă. Totul se naște în haos.
Singularitatea din care s-a născut Universul, nu a existat dintotdeauna. Ți-am mai zis că nu exista timpul înainte de Big Bang.
Lily » Dum Mai 16, 2021 3:00 pm scrie:4.Nu prea iți pui intrebări. Din contră, acceptți ce spun ateii și nu verifici. Eu am verificat la sânge când am pornit pe creștinism. Tu ai spus foarte clar, este prea absurd să crezi și acolo s-a terminat investigația ta.

Nu e nimic de "investigat". Noțiunea în sine este pur aberantă.
Lily » Dum Mai 16, 2021 3:00 pm scrie:5. Este calea, adevărul și viața, in afara lui nu există viață, adevăr și lumină. De asta când Paco contestă că Iisus este dumnezeu trebuie să nege și părți din Biblie, părți din istoria care nu ține de creștinism. Dacă il negi pe El, negi adevărul. Insă trecând peste toate dovezile care să spunem că nu toți avem abilitatea și răbdarea să le verificăm, există calea scurtă de a-L intreba pe El cine este. Dacă nu există, ai pierdut 3 secunde din viață și cam atât, dar dacă există (și da, există) ai descoperit cea mai mare comoară. Nu ai putea ințelege acum nivelul bogăției găsite. :x

Să-l întreb pe el? Hmmz.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Schizofrenie
Dacă vorbești cu dumnezeu înseamnă că te rogi; dacă dumnezeu îți vorbește, suferi de schizofrenie (Thomas Szasz)
Mai bine vorbesc cu o piatră. Aș ieși mult mai cîștigat! :wink:
Dacă un om are nevoie de religie pentru a fi mai bun, atunci acel om nu e bun. E doar un cîine dresat (CHAGDUD TULKU, 1930–2002)
Avatar utilizator
Dream Catcher
administrator
administrator
 
Mesaje: 681
Membru din: Mar Noi 13, 2018 10:53 am
Localitate: Constanţa
Orientare religioasă: ateu
Puncte de reputaţie: 199

Re: Oamenii cu un IQ ridicat, NU cred în dumnezeu!

Mesajde Lily » Dum Iun 20, 2021 12:35 pm

1. Din contră. Nu există mai multe tipuri de atei, dar creștini da. De ex.:catolici, ortodocși, protestanți, penticostali, baptiști, etc.
Ideea este că una este să spui că pământul este pătrat, că așa vrea mușchiul tău, alta este să iți argumentezi opinia in fața unor academicieni. De asta ateii din mediul academic au fost nevoiți să adopte o definiție logică, pe care să o poată argumenta in un mediu academic.

2.Păi oare nu la fel se poate intâmpla și cu ateii? Adică dacă părinții sunt atei copilul să fie tot ateu? De ce este diferit? Plus de asta tu ai părinți creștini și ești ateu. Eu eram agnostică. Ionela este atee iar părinții creștini. Adică sincer teoria ta nu prea ține.

3.Sigur că singularitatea din care s-a născut universul nu a existat dintodeauna și că timpul nu există in afara universului, dar atunci revenim la cum a apărut singularitatea? Dacă nu a existat intodeauna, ce a determinat existența ei? Și cum din un haos total universul este in o perfectă armonie? Dacă era un haos total nu exista știință pentru că nu existau reguli, universul nu urma reguli, deci nu aveam ce să măsurăm. Oamenii de știință au inceput să studieze universul tocmai pentru că știau că există un dumnezeu, deci universul trebuie să urmeze reguli, altfel era non sens să studieze.

4.Și noțiunea unui pământ rotund părea absurdă, și sigur incă ar șoca pe mulți oameni că stăm pe o planetă rotundă, dar adevărul nu se schimbă pentru că nouă ni se pare absurd. Cu o asemenea concepție nu se mai făceau descoperiri. Absurd este și ca prin o bucată de plastic cu niște metal in ea să pot discuta cu cineva din Spania și chiar să mă văd cu acea persoană. Multe chestii par absurde.

5.Citatul dat de tine este din o carte care face parte din o mișcare anti-psihiatrie in care se arată absurditatea concepțiilor. Citatul vrea să fie o ironie la adresa psihiatriei care se rezumă concepții facile. Vrea să spună că pe aceste concepții superficiale ajungi să spui că dacă un om vorbește cu dumnezeu este nebun, ceea ce este absurd. De asta este important contextul. De asta in diagnosticarea unui bolnav trebuie să identifici multe simptome, nu unul. Apropo, știai că ateismul poate indica schizpfrenie?! Da, o incăpățânare, rigiditate in gândire, scepticism poate indica o boală psihică.
Dacă auzi pe cineva vorbind, dumnezeu, mama, tata, dar ei nu sunt acolo, da, asta este semn de boală. Practic orice tip de gândire absurdă poate indica o boală psihică. Uite un exemplu, eu mă intorc in timp cu un mobil, și stau in un grup de oameni și vorbesc la telefon, oare voi fi considerată sănătoasă?! Eu sunt sănătoasă, vorbesc cu cineva, dar pentru că ei nu ințeleg și nu sunt dispuși să imi ia telefonul să vorbească la el (pentru că li se pare conceptul prea absurd) mă consideră sărită.

„Dacă vorbești cu dumnezeu înseamnă că te rogi; dacă dumnezeu îți vorbește, suferi de schizofrenie. Dacă îți vorbesc morții înseamnă că ești spiritist; dacă tu le vorbești morților, atunci ești schizofrenic.[140]” —Thomas Szasz, The Second Sin
Anti-psihiatria reprezintă un curent cu origine în jurul anului 1960 care se opune psihiatriei clasice și interpretează bolile mintale dintr-o perspectivă sociologică. Problema centrală ar fi constituită de relativitatea noțiunilor de „normal și patologic”, anti-psihiatria având ca obiectiv invalidarea dihotomiei bazate pe paradigme anatomice și sanitare. Se pune mai mult accentul pe variabilele sociale, morale, filosofice și politice, decât pe obiectivul unei „salubrități publice”, propriu psihiatriei tradiționale. Această mișcare a contribuit la „dezinstituționalizarea” psihiatriei, bolnavii psihic fiind în marea lor majoritate externați din spitale și integrați în comunitatea socială cu un tratament adecvat. Astfel, în prezent, în Statele Unite, doar 19% din bolnavii psihiatrici sunt tratați în spitale.
Let My People Think
Avatar utilizator
Lily
administrator
administrator
 
Mesaje: 308
Membru din: Mie Aug 05, 2020 5:11 pm
Orientare religioasă: creştin
Puncte de reputaţie: 620


Înapoi la General

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: CommonCrawl [Bot] şi 13 vizitatori

  • Reclame